Yaprak Sarma (Ankara) Tarifi, Nasıl Yapılır?

Yaprak sarması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle Ankara yöresinde çok sevilen bu leziz yemeğin tarifi oldukça basittir. Öncelikle yaprakların haşlanması gerekiyor. Daha sonra hazırlanan iç harç, yapraklara yerleştirilip sıkıca sarılır. Sarılan yaprak sarmaları, düdüklü tencereye dizilip pişirilir. Son olarak üzerine sarımsaklı yoğurt, domates, limon, tuz ve pul biberle hazırlanmış sos gezdirerek servis edebilirsiniz.

  • Yeteri kadar taze asma yaprağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Limon

Yapraklar sap kısımları kesilip bir tencereye alınır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilip kaynatılır. Kaynamaya başlayınca suyun içine 1 yemek kaşığı tuz eklenir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar haşlanan yapraklar, süzgeç yardımıyla sudan alınır ve buzlu suyun içinde soğutulur.

Bir karıştırma kabına pirinç, doğranmış soğan, küp küp doğranmış domates, salça ve baharatlar eklenerek karıştırılır.

Haşlanan yaprakların her biri tek tek alınarak, iç harçın üzerlerine yerleştirilir. Yapraklar sıkıca sarılır.

Düdüklü tencereye yaprak sarmaları yerleştirilir ve üzerine su ilave edilir. Yaklaşık olarak 20-30 dakika kadar pişirildikten sonra fırın tepsisine alınır ve sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

Yaprak sarmasının üzerine sarımsaklı yoğurt, domates, limon, tuz ve pul biberle hazırlanan sos gezdirilerek servis edilebilir. Afiyet olsun!

Malzemeler

Yaprak sarması yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; sarımsaklı yoğurt, domates, limon, tuz, pul biber, salça, pirinç ve çeşitli baharatlar. Yaprak sarması hazırlarken en önemli malzemelerden biri taze yapraklardır. İyi bir yaprak sarması için ince ve yumuşak yapraklar kullanmamız gerekiyor. Baharatlar ise lezzeti artırdığı için pastırma, kıyma, ya da sebzeli iç harçlarında kullanıldığı gibi kullanıma göre çeşitlilik göstermektedir.

Bu malzemelerle hazırlanacak olan yaprak sarması, Ankara yöresine özgü bir lezzet olmasıyla ünlüdür. Kolayca yapabileceğiniz, doyurucu ve lezzetli bir yemek arayışındaysanız yaprak sarması tam size göre!

Hazırlık Aşamaları

Yaprak sarması yapmak oldukça kolaydır. İlk olarak yaprakların haşlanması gerekmektedir. Bunun için genişçe bir tencereye su konularak kaynatılır. Yapraklar, kaynar suyun içine atılır ve 1-2 dakika kadar haşlanır. Daha sonra yapraklar süzülerek buzlu su dolu bir kabın içine alınır ve soğuması sağlanır. Bu aşamada yaprakları isterseniz hazır alabilirsiniz.

İç harç hazırlamak için ise, pirinç yıkanır ve düdüklü tencereye konularak üzerine su eklenir. Pirinçler, suyunu çekene kadar pişirilir ve soğutulur. Soğan ince ince doğranır ve bir tencereye alınarak kavrulur. Üzerine domates, salça ve baharatlar eklenir. Pişen pirinç, soğan karışımına eklenerek iyice karıştırılır.

Bundan sonra yaprakların sarılması aşamasına geçilebilir. İç harç, yaprakların yan taraflarına konulur ve sıkıca sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra, düdüklü tencereye sarmalar dizilerek üzerine yeterli miktarda su eklenir ve 30-40 dakika kadar pişirilir.

Sıcak servis edilecek olan yaprak sarması, sarımsaklı yoğurt, domates, limon, tuz ve pul biber ile servis edilerek servis edilir. Afiyet olsun!

Yaprakların Haşlanması

Yaprakların haşlanması, yaprak sarmasının lezzeti açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden, öncelikle taze yapraklar kaynar suda haşlanır. Yaprakların kaynar suda haşlanması süresi, yaprakların tazeliğine göre değişebilir. Haşlama işlemi sonrasında, yapraklar hemen buzlu suyun içine atılmadan önce bir süre soğutulmalıdır. Böylece yapraklar daha kolay şekil alır ve dışarıya doğru açılmaları engellenir.

Pirinçli İç Harcın Hazırlanması

Pirinçli iç harcın hazırlanması yaprak sarmasının en önemli aşamalarından biridir. İç harcın lezzeti ve dengesi, yaprak sarmasının tüm lezzetini belirler. Pirinçler yıkanır ve bir kenarda bekletilir. Soğanlar ince ince doğranır ve az yağ ile pembeleştirilir. Ardından domatesler küçük küçük doğranır ve soğanlara eklenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber gibi baharatlar da eklenir ve karıştırılır. Son olarak salça eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Pirinçler de eklenerek suyu çekene kadar pişirilir. İç harç hazır olduğunda yapraklar sarmak için kullanılabilir.

Sarılma İşlemi

Yaprak sarması için hazırlanan iç harcın her bir yaprağa yerleştirilmesi ve sıkıca sarılması, yaprak sarmasının en önemli aşamasıdır. İlk olarak haşlanmış olan yaprakların avuç içinde açılması ve iç harcın yerleştirilmesi gerekmektedir. Yaprakların ortasına bozuk para büyüklüğünde bir miktar iç harcın konulması ve üst kısmının kapatılması ile birlikte sarmalama işlemine başlanır. Yaprakların kenarları içe doğru katlanarak harçın dışarı çıkmasının önüne geçilir. Sarmalama işlemi tamamlandıktan sonra, yaprak sarmaları pişirilmeye hazır hale gelir.

Pişirme Aşaması

Yaprak sarmalar hazırlandıktan sonra, pişirme aşamasına geçilir. Bu aşamada yaprak sarmaları düdüklü tencereye dizilir. Tencereye dizmeden önce alt kısmına birkaç yaprak sarma konularak yaprakların altı korunur. Ardından üzerine sarmalar sıralanarak birkaç kat halinde üst üste konulabilir. Yaprak sarmalarının tamamen kaplanması gerekiyor. Üzerine tuzlu su eklenerek, sarmaların üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Düdüklü tencereye beklemesi için bırakılır. Bekleme süresi ortalama olarak 20-25 dakikadır. Bu süre sonunda yaprak sarmaları pişirilmiş ve hazır hale gelmiştir.

Servis Önerisi

Yaprak sarmaları, hazırlanıp pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt, domates, limon, tuz ve pul biber eşliğinde sıcak servis edilmelidir. Yoğurdun sarımsakla karıştırılıp sos haline getirilmesi, domates ve limon dilimlerinin yanına konulması, pul biber ve tuz serpilmesi ile lezzeti daha da artacaktır.

Bunun yanı sıra sarmalar, iç pilavla da servis edilebilir. Pilav, zeytinyağlı domatesli ve soğanlı olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca, sıcak servis edildiğinde yanında sıcak bir çay da tercih edebilirsiniz.

Eğer misafirleriniz için yaprak sarma hazırladıysanız, yaprak sarmalarını bir servis tabağına dizerek, üzerine dereotu veya maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Hem göze hitap eden hem de enfes bir lezzet olarak sunmaya hazır olun.

Yorum yapın