Biberli Ekmek (Adana) Tarifi, Nasıl Yapılır?

Biberli ekmek, Adana mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Evde yapmak isteyenler için özel tarif ve püf noktaları hazırladık. Bu tarifte hamurun hazırlanması, iç harcın hazırlanması ve ekmeklerin pişirilmesi aşamalarının tüm detaylarını bulabilirsiniz. İşe öncelikle hamurun hazırlanmasıyla başlayın. Un, maya, su, tuz ve isteğe bağlı olarak sıvı yağ gibi malzemelerle hamur yoğrulur. Maya miktarını ölçülü bir şekilde kullanmak hamurun mayalanmasını sağlayacaktır. Hamur mayalanarak işlem devam eder. İç harç içinse közlenmiş biber ve peynir gibi malzemelerle bir harç hazırlanır. Ekmekler hazırlandıktan sonra fırında pişirilir ve sıcakken servis edilir.

Malzemeler

Biberli ekmek yapmak için gerekli malzemeler:

  • 500 gram un
  • 6 adet orta boy kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı susam

Ekmek yapımında kullanılacak malzemeler bu şekildedir. Ölçüleri doğru bir şekilde kullanarak lezzetli bir biberli ekmek hazırlayabilirsiniz.

Tarif

Biberli ekmek yapmanın kolay ve lezzetli bir tarifi var! İşte biberli ekmek yapımının adımları:

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet biber
  • 100 gram peynir

Tarif:

  1. Un, maya ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırın.
  2. Sıvı yağı ve suyu ilave edip, hamuru yoğurun. Hamurun göz göz olana kadar yoğurulması gerekiyor.
  3. Biberleri doğrayın ve peyniri rendeleyin. İç harç hazırlamak için biber ve peyniri karıştırın.
  4. Hamuru 1 saat boyunca mayalandırın. Mayalanma süresi bittikten sonra hamur iki parçaya ayrılmalıdır.
  5. Hamuru motifli bir tabak üzerinde uzunlamasına açın.
  6. İç harcı hamurun üzerine yerleştirin.
  7. Hamuru çubuk şeklinde kıvırın ve tepsiye yerleştirin.
  8. Ekmekleri 200 derecede 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve servis yapın.

Biberli ekmek yapımındaki püf noktaları; hamurun mayalanma süresi, biberlerin doğranması ve peynirin rendelenmesi gibi ayrıntılar önemlidir. Ekmekleri pişirirken üzerlerine yumurta sarısı sürerek daha çıtır bir kıvam elde edebilirsiniz. Şimdi biberli ekmek yapmaya hazırsınız!

Hamur Hazırlama

Biberli ekmek yapımının ilk adımı hamurun hazırlanmasıdır. Hamurun hazırlanması için ihtiyacımız olan malzemeler 1 kg un, 1.5 çorba kaşığı kuru maya, 1.5 çorba kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve yaklaşık olarak 550 ml ılık su olarak sıralanabilir. İlk olarak derin bir yoğurma kabına unu, mayayı, tuzu ve şekeri ekleyin. Ardından malzemeleri karıştırarak ortasını açın ve sıvı yağı ve ılık suyu ekleyin. Hamurunuzu yoğurmak için gereken uzunluk yaklaşık olarak 10 dakikadır. Yoğurma işleminden sonra hamuru dürüm şeklinde sarın ve ortadan ikiye kesin. Her iki parçayı da ayrı ayrı yağlanmış kâselerin içinde yaklaşık 1 saat mayalandırın.

Mayalanma Süreci

Hamur hazırlandıktan sonra mayalanma süreci önemlidir. Mayalanma süreci hamurun kabarmasını sağlayarak ekmek yapımında önemli rol oynar. Hamurun mayalanma sürecinde ortamın sıcaklığı ve nem oranı oldukça önemlidir.

En uygun mayalanma ortamı sıcaklığı 25-30 derece arası ve nem oranı ise %70-75 arasındadır. Bu nedenle hamurun mayalanabilmesi için ortamın sıcaklığına ve nem oranına dikkat edilmelidir.

Hamurun mayalanma süreci yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Ancak mayalanmanın tamamlanması için bu süre daha da uzayabilir. Mayalama işlemi, hamurun kabarması ve hacminin 2 katına kadar artmasıyla tamamlanır.

Mayalanma sürecinin tamamlanmasının ardından hamur dinlendirilir ve şekil verme işlemine başlanır. Hamur kabarmasını tamamladıktan sonra, fırın ısısı ayarlanarak pişirme işlemine geçilir.

Dinlendirme Süreci

Biberli ekmek yapımında hamurun en az 1 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Hamur, oda sıcaklığında ve üzeri nemli bir bezle örtülerek dinlendirilmelidir. Aynı zamanda hamurun fazla şişmesini engellemek adına üzerine hafif bir folyo örtülebilir.

Dinlendirme sürecinde hamurun kabarması ve mayalanması için uygun bir ortam sağlanmalıdır. Bunu yapmak için hamurunuzu ılık bir yerde tutun ve oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Aynı zamanda hamurun çok fazla havalandırılmaması için üzeri nemli bir bezle örtülmesi önemlidir. Bu süreçte hamuru çok sıcak veya soğuk yerlere koymaktan kaçının.

Bunun yanı sıra, hamurun dinlenme süresi, hamurun yapıldığı malzemelere ve oda sıcaklığına göre değişebilir. Bu nedenle hamurunuzu gözlemleyin ve gerektiğinde dinlendirme süresini uzatın. Hazır olan hamurunuz mayalanmış ve kabarmış olmalıdır.

İç Harcın Hazırlanması

Biberli ekmek yapmak için hazırlanan iç harç malzemeleri, damaklarda farklı tat hissi uyandıracak lezzetler sağlar. İç harçta kullanılan malzemeler arasında et, sebzeler, baharatlar ve peynir yer alabilir. Biberli ekmek iç harcı için en önemli malzemelerden biri, Adana kebabına benzer bir yapıya sahip acı biberdir. Doğru oranda kullanıldığında hem farklı bir tat hem de sıcaklık hissi uyandırır. İç harç malzemelerinde kullanılabilecek diğer sebzeler ise domates, soğan, yeşil biber gibi sebzelerdir. Ekmek hamurunun içine konulacak malzemelerin harmanlanması sonucu ortaya çıkan enfes lezzet, damaklarda unutulmayacak bir tat bırakacaktır.

Biberli Harcın Hazırlanması

Biberli ekmek yapmak için gerekli olan biberli harç nasıl hazırlanır, işte detaylar:

Biberli harcın ana malzemeleri biber ve et. Genellikle kırmızı et kullanılsa da tercihe göre tavuk veya hindi eti de kullanılabilir. Bunun yanı sıra domates, soğan, sarımsak ve yeşil biber de harca lezzet katacak diğer malzemeler arasındadır.

Biberli harcın hazırlanması için öncelikle etler küçük küçük doğranarak bir tavada sote edilir. Ardından küçük doğranmış biber, soğan, sarımsak ve domates eklenir. Malzemeler birlikte pişirilirken tuz, karabiber, kırmızı biber ve kimyon da eklenir. Karışım suyunu çekene kadar pişirilir.

Biberli harcın hazırlığında lezzet ve baharat seviyesi kişisel tercihlere ve damak tadına göre ayarlanabilir. Örneğin acı sevenler biber ve kırmızı biber miktarını artırabilirler. Biberli harcın içine konabilecek diğer malzemeler arasında zeytin, lor peyniri, maydanoz gibi sebzeler ve baharatlar da yer alabilir.

Harcın hazırlanması sırasında malzemelerin iyi pişmesine özen göstermek gerekiyor. Aynı zamanda harcı çok fazla ezerek homojen bir karışım elde edilmemesi önerilir. Biberli harç hazır olduğunda, ekmeğin hazırlanışında kullanılmak üzere bir kenara alınabilir.

Peynirli Harcın Hazırlanması

Biberli ekmek yaparken kullanılan peynirli harç, ekmek tarifine lezzetli bir dokunuş katar. Malzemeleri hazırlayarak peynirli harç hemen hazırlanabilir. Peynirli harç için gerekli malzemeler; 1 kase rendelenmiş beyaz peynir, 1 adet doğranmış domates, 1 adet doğranmış soğan, 2 adet doğranmış yeşil biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberdir. Peynir, doğranmış domates, soğan, ve yeşil biberi karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.

Bu harç, biberli ekmek hamurunun ortasına yayılarak iç harç hazırlanır. Bu lezzetli harç sayesinde biberli ekmek, enfes bir lezzet haline gelir.

Peynirli harcınızı hazırladıktan sonra hamurun bereketli bir şekilde kapatılması gerekmektedir. Eğer hamur kapatılmadan önce mayalandırılırsa, harç hamurda dağılabilir. Dilimledikten sonra harç her yöne doğru yer değiştirir.

  • Peynirli harça ek olarak baharatlar eklenebilir.
  • Harca isteğe bağlı yeşillikler de eklenebilir.

Biberli ekmek her zaman yaratıcı, zengin lezzetler ve tasarımlar için harika bir fırsat sunuyor. Peynirli harç ekmek yapmanın yanı sıra, her zaman yaratıcı olunarak diğer malzemelerle de kullanılabilir.

Ekmeğin Pişirilmesi

Biberli ekmek hamuru hazırlandıktan sonra pişirme aşamasına geçilir. İlk olarak, fırın ısısı en yüksek seviyeye ayarlanır. Hamuru eşit parçalara ayırarak, her bir parçayı yuvarlayın ve hafifçe unlanmış bir yüzeye yerleştirin. Hamur yarı çapak büyüklüğünde açılır. İç harç hamurların ortasına konulur. Hamur kenarlarına doğru katlanarak kapalı bir şekilde pişirilir.

Pişirme süresi yaklaşık 15-20 dakika arasında değişir. Yüzeyi kızardığında hamur fırından çıkarılır. Sıcak servis edilmesi tavsiye edilir. Üzerine maydanoz ve limon dilimleri eklenebilir.

Servis Önerileri

Biberli ekmek aromasıyla, sıcak sıcak servis edildiğinde lezzetine doyum olmaz. Dilimlenerek servis yapılabilir ya da yanında zeytinyağlı humus, acılı ezme, domates veya marul gibi garnitürlerle birlikte sunulabilir. Biberli ekmek, Adana usulü kebaplarla beraber yenildiğinde asıl tadına varılır. Sofraların vazgeçilmezi olacak biberli ekmeğinizin yapımını tamamlayarak, sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

İsterseniz servis için özel bir sunum da hazırlayabilirsiniz. Servis tabağına yeşillikler ve turşuyla birlikte dilimlenmiş biberli ekmeklerinizi yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde hem lezzetli bir görüntü elde edebilir, hem de misafirlerinizi etkileyebilirsiniz.

  • Zeytinyağlı humus
  • Acılı ezme
  • Taze domates
  • Taze marul

Yorum yapın